We ontwikkelden een landschapsvisie en duurzaam toeristisch ontwikkelingsplan, geënt op een doorgedreven landschapsbiografie, voor de Kempense Heuvelrug tussen Lichtaart en Kasterlee.
De Kempense Heuvelrug in Kasterlee heeft een lange traditie in ‘landschapstoerisme’. Al meer dan een eeuw trekken het zand, de duinen en de rust van Kasterlee bezoekers aan van heinde en verre. Verschillende generaties inwoners en toeristen hebben goede herinneringen aan het spelen in het zand van de Hoge Mouw of het klimmen op de luchtwortels van de dennen op Kabouterberg. Dat plezier willen we ook toekomstige generaties blijven bieden. Het is echter een uitdaging om het toenemende toerisme in balans te houden met het behoud en beheer van de landschappelijke kwaliteiten van de Kempense Heuvelrug.
Hoe kan de Kempense Heuvelrug verder ontwikkeld worden als topattractie in de Kempen zonder de aanwezige landschaps- en erfgoedwaarden aan te tasten? Meer nog, hoe kunnen we vanuit de eigenheid en uniciteit van het gebied een duurzaam toerisme promoten dat voor de komende generaties zorgt voor een unieke beleving en tegelijk het behoud van dit bijzondere landschap?
Vanuit deze ambitie zette de verschillende partners hun schouders onder dit project dat leidde tot de Slapende Reus, een innovatief concept waarbij de toeristische ontwikkeling steunt op een vooruitstrevende landschapsvisie. Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete nam het initiatief om de verschillende partners rond de tafel te brengen en coördineerde de verschillende aspecten rond landschap en erfgoed in de opmaak van de landschapsvisie; Toerisme Provincie Antwerpen deed hetzelfde voor de vertaling naar het toeristisch ontwikkelingsplan. De gemeente Kasterlee en haar toeristische dienst enerzijds en provincie Antwerpen anderzijds zette niet enkel hun inhoudelijke expertise in maar ook hun ervaring als eigenaar en beheerder van respectievelijk Kabouterberg en Zwarte Berg en van Provinciaal Groendomein Hoge Mouw. Daarnaast werden de partners bijgestaan door tal van instanties en personen, van professionals tot vrijwilligers. Deze inbreng werd erg gewaardeerd, zonder hen zou dit plan veel minder gestoffeerd zijn!
Ook het agentschap Onroerend Erfgoed heeft met genoegen meegewerkt aan de Kempense Heuvelrug: het is een mooi en rijk gebied, inderdaad. Maar zo zijn er gelukkig wel meer in Vlaanderen. Er was dus meer aan de hand: de Kempense Heuvelrug bood de kans de ‘landschapsbiografie’ in de Vlaamse landschapszorg te introduceren, met lange lijnen in de geschiedenis, in een multidisciplinaire aanpak en gericht op actuele vraagstukken. Ook op een ander vlak was de Kempense Heuvelrug een pilootproject: het Vlaamse regeerakkoord en het kerntakenplan van het agentschap Onroerend Erfgoed stimuleren lokale besturen om zelf aan de slag te gaan met erfgoed, te beginnen met inventarisatie. De Kempense Heuvelrug was een uitgelezen kans om hierover in interactie gaan met de andere partners van het project, kennis en expertise over te dragen en hen op weg te zetten. We wensen u alvast veel leesplezier en nodigen u uit om de uitvoering van dit plan de komende jaren regelmatig te komen beleven tijdens een bezoek aan de Slapende Reus!
Het boek zelf is uitverkocht, wel kan je het hier digitaal raadplegen!